KONINGSFEEST

Het koningsfeest wordt georganiseerd door Oranje Nationaal, in nauwe samenwerking met Kaatsvereniging Berlikum. De afgelopen jaren is het feest behoorlijk uitgebreid. Was het in het verleden beperkt tot 'slechts' de Koninginnedag/Koningsdag, inmiddels is het uitgegroeid tot een 2-daags evenement. Startend op de namiddag van de dag voor Koningsdag, met 's avonds Koningsnacht en daaropvolgend Koningsdag.

Koningsfeest in Berltsum...

Terugkerende programma-onderdelen zijn:


KONINGSFEEST

MUDRUN BERLTSUM

Sinds 2015 wordt op de dag voor Koningsdag (26 april) de Mudrun georganiseerd. Deelnemers aan de loop kunnen kiezen uit 2 routes (6 of 12 kilometer). Op deze routes zijn diverse uitdagende obstakels aangebracht en komen de mudrunners veel modder tegen... Dit evenement heeft ook een eigen website

KONINGSFEEST

KONINGSNACHT

Na faloop van de Mudrun, gaat in de feesttent op het kaatsveld de Koningsnacht van start. Koningsdag wordt ingeluid met live muziek en een hoop gezelligheid! En voor wie nog energie over heeft: de voetjes van de vloer!

KONINGSFEEST

OPTOCHT

Op Koningsdag zelf (27 april) kent de volgende start: 's Ochtends verzamelen zich op een centrale plek in het dorp vele kinderen met versierde fietsen, skeltes of andere vervoermiddelen. Ook het korps maakt zijn opwachting en zo vormt zich een bonte stoet met veel oranje, rood, wit & blauw richting het kaatsveld.

KONINGSFEEST

KONINGSLINDE

Tijdens de optocht wordt ieder jaar stilgehouden bij Berlinga State. Hier is in 2013 de Koningslinde geplant. Ieder jaar wordt deze boom door de oudste inwoner, samen met de voorzitter van Oranje Nationaal, gemeten. Meer info over de Koningslinde, klik hier.

KONINGSFEEST

VRIJMARKT

Na de koffie met natuurlijk een stukje Oranjekoek, start de vrijmarkt op het kaatsveld. Menig meubelstuk, puzzel of speelgoed wisselt hier van eigenaar... Maar naast de verkoop van allerlei spulletjes, is er voor jong en oud ook een aantal leuke activiteiten op het veld.

KONINGSFEEST

PEARKE-KEATSEN

Na de Optocht begint het "pearke-keatsen" op het kaatsveld. Diverse parturen strijden in verschillende categorieën om de kransen. Tussen de wedstrijden door is er voldoende gelegenheid om gezellig een hapje en een drankje te nuttigen.

2024